Grieķijas vietējās vīnogu šķirnes
Baltās vīnogas
Assyrtiko
Assyrtiko ir reta, izsmalcināta baltā vīnogu šķirne,
iespējams, viena no izcilākajām Vidusjūras reģionā. Tā izcelsme ir Santorini,
bet ir izplatījusies visā Grieķijā, kļūstot par vienu no nozīmīgākajām vietējām
šķirnēm kvalitātes ziņā. No tās galvenokārt ražo sausos baltvīnus, no kuriem
daži tiek izturēti ozolkoka mucās. Taču tiek gatavoti arī saldie vīni no saulē
kaltētām vīnogām. Assyrtiko ir viena no retajām balto vīnogu šķirnēm, kas spēj
augt karstos un sausos klimatiskos apstākļos, saglabājot izcilā balansā augstu
alkohola līmeni ar kraukšķīgu skābumu. Tā ir vairāk teksturāla šķirne,
akcentējot ķermeni un struktūru, nevis aromātu. Assyrtiko no Santorini rada elegantus,
minerālus un ļoti koncentrētus baltvīnus. Ārpus Santorini Assyrtiko saglabā
kraukšķīgumu un mineralitāti, bet tai ir augstāka primāro augļu aromātu
intensitāte un mazāk piesātināta struktūra. Balstoties uz Assyrtiko, tiek
radīti arī bagātīgi un izsmalcināti saldie vīni ar izcili sabalansētu skābumu. Assyrtiko
ir radīts cilvēkiem, kuri meklē netradicionālus, intensīva stila baltvīnus ar piesātinātu
struktūru.
Skābums: augsts
Aromāti: citrusaugļi, kauliņaugļi, zaļie augļi, sadrupinātas gliemežnīcas un minerāli
Ķermenis: piesātināts
Nogatavināšanas potenciāls: vairāk nekā 10 gadi (medus, petrolejas notis)
Vīna stils: svaigs, neizturēts ozolkokā (askētisks, sauss, minerāls, komplekss), izturēts ozolkokā (bagātīgs, pilns, komplekss)
Malagousia
Malagousia ir mūsdienu Grieķijas vīna darīšanas renesanses
kvintesence, kas pēdējo divdesmit gadu laikā ir piedzīvojusi atdzimšanu. Tā
simbolizē Grieķijas vīndaru jaunatklāto potenciālu. 1970. gados Malagousia bija
balto vīnogu šķirne, kas bija zināma tikai retajam un tika uzskatīta par
izzudušu. Šodien, pateicoties universitāšu profesoru un vadošo audzētāju pūlēm,
Malagousia tiek uzskatīta par pasaules klases vīnogu, kas rada izcilus sausos
baltvīnus un dažus izsmalcinātus saldos vīnus. Malagousia vīni ir vidēji gaiši,
citrondzeltenā krāsā ar ļoti intensīvu un izteiksmīgu aromātu buķeti, kas
ietver persiku, zaļo papriku, svaigu garšaugu un ziedu notis. Garšā tie ir
apaļi, piesātināti, bet vienmēr svaigi ar mēreni augstu alkohola līmeni.
Skābums: vidējs
Aromāti: garšaugi, piparmētra, zāļu tēja, citrusaugļi, tropu augļi, svaigi zaļie pipari, baltie ziedi
Ķermenis: vīdēji piesātināts - piesātināts
Nogatavināšanas potenciāls: 3-4 gadi, ieteicams baudīt jaunāku
Vīna stils: aromātisks, pikants, komplekss, labi piemērots izturēšanai ozolkoka mucās
Savatiano
Vēsturiskā balto vīnogu šķirne Savatiano ir viena no
Grieķijas vīna dārzu visplašāk stādītajām šķirnēm. No tās rada ievērojamu
daudzumu sauso baltvīnu. Patiesi laba Savatiano glāze spēj iepriecināt vīna
pazinējus ar savu unikālo raksturu un būtību, kas neizpaužas caur pārmērīgu ārišķību,
bet gan caur tā dabu. Tā piedāvā izteiktus dzelteno augļu un svaigi pļautas
zāles aromātus, apaļu garšu un labi sabalansētu struktūru. Šī šķirne ir arī
tradicionāli izmantota recīnas gatavošanai. Izcila Savatiano pudele un
mūsdienīga recīnas versija nav vienkārši izcili elementi starpkultūru pasaules
vīna mozaīkā, bet arī neatsverami pavadoņi dažādiem ēdieniem un maltītēm.
Skābums: vidējs
Aromāti: citrons, persiks, aprikoze, banāns
Ķermenis: vidēji piesātināts
Nogatavināšanas potenciāls: 3-5-7 gadi, ieteicams baudīt jaunāku
Vīna stils: maigs, augļains, tiek izmantots arī recīnas vīna ražošanā
Vilana
Lai gan Krētā dominē sarkanās vīnogas, Vilana ir neapšaubāma
balto vīnogu šķirņu karaliene šajā salā. Baudot Vilana vīnu, iespējams izjust
šī vēsturiskā un slavenā reģiona baltvīna stila būtību. To galvenokārt izmanto
sausu, svaigu baltvīnu ražošanai, bet ambiciozi ražotāji izlaiž arī nelielas
augstas kvalitātes ozolkoka mucās izturētu vīnu. Vilana vīna raksturīgās
iezīmes ir vidēji dziļa dzeltena krāsa, vidēji intensīvi citronu, apelsīnu,
bumbieru, ziedu (piemēram, jasmīna) un garšaugu aromāti. Garšas ziņā tas ir
svaigs, viegli piesātināts, maigu skābumu un vidēju alkohola saturu. Vilana ir nesarežģīts,
veldzējošs baltvīns siltai vasaras dienai — maigs, pievilcīgs un viegli
dzerams.
Skābums: vidējs
Aromāti: persiks, bumbieris, melone, tropu augļi
Ķermenis: viegli piesātināts - vidēji piesātināts
Nogatavināšanas potenciāls: ieteicams baudīt jaunāku
Vīna stils: aromātisks, augļains
Vidiano
“Topošā Grieķijas vīna zvaigzne”. Termins “izcilākā
mazpazīstamā” varētu būt radīts tieši tādām Grieķijas vīnogu šķirnēm kā
Vidiano. Tā ir balto vīnogu šķirne no Krētas, ko izmanto sausu baltvīnu
ražošanai, dažkārt arī izturētu ozolkoka mucās. Vidiano komerciālā ražošana ir
sākusies tikai pēdējās desmitgadēs, un ražotāji vienprātīgi atzīst šīs šķirnes
lielo kvalitātes potenciālu. Vidiano vīni vairāk akcentē tekstūru, nevis
spēcīgu aromātu buķeti. Aromātu buķetē ir kauliņaugļi, ziedi un dažreiz arī
saldi garšaugi. Garšas ziņā Vidiano raksturo vidējs līdz augsts alkohola saturs
un krēmīga, piepildoša tekstūra, ko līdzsvaro vidējs līdz augsts skābums. Lai
arī Vidiano struktūra var būt dažāda un skābums nav ass, tās vīni nekad nav pliekani.
Skābums: vidējs
Aromāti: kauliņaugļi, ziedi, saldie garšaugiĶermenis: vidēji piesātināts - piesātināts
Nogatavināšanas potenciāls: 3-4 gadi, ieteicams baudīt jaunāku
Vīna stils: strukturēts, elegants, sabalansēts
Robola
Šīs šķirnes itāliski skanošais nosaukums, kā arī tās
audzēšana Jonijas salās, kas atrodas netālu no Itālijas, ir radījusi pieņēmumu,
ka Robola vīnogu šķirne ir tā pati, kas Ribolla Gialla šķirne, kas tiek
kultivēta Itālijas ziemeļaustrumos. Taču starp šīm abām šķirnēm pastāv būtiskas
atšķirības, kas padara Robola patiesi unikālu un daudzsološu šķirni gan
morfoloģijas, gan garšas ziņā. Pienācīgi audzējot un vīna darīšanas procesā
rūpīgi apstrādājot, Robola vīnogas sniedz izcilu rezultātu, piedāvājot sausos baltvīnus
ar izsmalcinātu raksturu un skaisti izceļot savu terroir izcelsmi. Kefalonija
ir visplašāk pazīstama ar Robola audzēšanu. Tā kā šķirne ir pakļauta
oksidācijai, ļoti būtiska ir rūpīga vinifikācija, kas parasti pilnība norisinās
nerūsējošā tērauda tvertnēs. Taču, kad visas prasības ir izpildītas, Robola
vīns izceļas ar minerālām notīm, vidēju ķermeni un izcilu oksidēšanās
potenciālu, kas atgādina labu Santorini vīnu. Jauns Robola vīns var līdzināties
Šabli, savukārt pēc dažiem gadiem tas var atgādināt Riesling.
Skābums: augsts
Aromāti: citrons, greipfrūts, ziedu notis
Ķermenis: vidēji piesātināts
Nogatavināšanas potenciāls: 3-4 gadi, ieteicams baudīt jaunāku
Vīna stils: dzīvīgs, sauss ar citrona notīm
Dafni
Dafni bija gandrīz izzudusi balto vīnogu šķirne no Krētas
salas, kas atkal nonākusi uzmanības centrā. Tas ir panākts, ražojot sausos
baltvīnus ar intensīviem aromātiem un apaļu garšas profilu, vienlaikus
saglabājot mērenu alkohola līmeni. Daži ambiciozi ražotāji izmanto vecākos
vīnogulājus, lai izveidotu arī dažus ozolkoka mucās fermentētus vīnus. Šķirnei
dots nosaukums "Dafni" (kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē lauru
lapa), jo tās aromāts un garša atsauc atmiņā lauru lapas un citus garšaugus,
piemēram, timiānu un oregano, kā arī dzeltenos un baltos augļus ar dažiem ziedu
akcentiem. Garša ir ļoti specifiska pēc struktūras – tā ir pilnīga, spēcīga, ar
maigu skābumu. Ražotāji gatavojot vīnus reti jauc Dafni ar citām vīnogām.
Skābums: vidējs
Aromāti: lauru lapas, timiāns, oregano, citrusaugļi, tropu augļi, garšvielas, ziedu notis
Ķermenis: vidēji piesātināts
Nogatavināšanas potenciāls: 3-4 gadi, ieteicams baudīt jaunāku
Vīna stils: svaigs, neizturēts ozolkokā
Athiri
Athiri ir sena balto vīnogu šķirne no Egejas jūras reģiona,
ko gadsimtiem ilgi izmanto lielisku sauso baltvīnu ražošanai. Kopš tās vērtīgās
īpašības tika atzītas Grieķijas vīnkopju vidū, tā ir kļuvusi par būtisku un
ārkārtīgi izsmalcinātu baltvīna stila izpausmi, kas tiek ražoti Kiklādu un
Dodekanesas salās. Athiri vīni ir ar mērenu aromātu intensitāti,
koncentrējoties galvenokārt uz balto, dzelteno un citrusaugļu notīm, ar mērenu
alkohola līmeni, maigu skābumu un vidēju ķermeni, kas izceļ svaigumu un
dzīvīgumu. Vislabākie rezultāti tiek sasniegti Santorini, ja Athiri tiek
kombinēta ar Assyrtiko un Aidani, kā arī Rodas augstajos vīna dārzos.
Skābums: vidējs
Aromāti: citrons, greipfrūts, ziedu notis
Ķermenis: vidēji piesātināts - piesātināts
Nogatavināšanas potenciāls: 3-4 gadi, ieteicams baudīt jaunāku
Vīna stils: maigs, viegls
Aidani
Aidani ir balto vīnogu šķirne no Grieķijas, kas galvenokārt
tiek audzēta Santorini salā, taču to var sastapt arī citās Egejas jūras salās.
Šī šķirne ir pazīstama ar savu ziedaino aromātu, un to galvenokārt izmanto, lai
jauktu ar tādām vīnogām kā Athiri un ražotu sausos baltvīnus.
Platani
Platani ir balto vīnogu šķirne no Grieķijas. Šī agri
nobriestošā, augstražīgā vīnoga ir jutīga pret pelējuma sēnīti (botrytis). Tā
ražo baltvīnus ar citronu un apelsīnu aromātiem. Šī šķirne tiek kultivēta
Kiklādu salās (īpaši Santorini) un Krētā.
Kontoura
Baltā Kontoura ir Grieķijas vietējā vīnogu šķirne, kuru var
atrast tikai Mūzu ielejā Askras reģionā. Askra (senais nosaukums — Ascra) ir
Hēsioda dzimtene ar lielu vēsturi un tradīcijām vīnkopībā. Baltā Kontoura ir
aizmirsts Grieķijas balto vīnogu saimes loceklis. Tā faktiski ir pazīstamās
Savatiano šķirnes klons, kas ir lieliski pielāgojies Centrālās Grieķijas
apstākļiem.
Rozā vīnogas
Moschofilero
Neskatoties uz rozā vai pelēcīgo ogu krāsu, tā galvenokārt
tiek izmantota sausā baltvīna un dažos gadījumos balta dzirkstošā vīna
ražošanai. Arī Moschofilero rozā vīnu ražošana ar katru gadu pieaug. Šī šķirne
bieži tiek izmantota jauktos vīnos, kur tās uzdevums ir piešķirt papildus
aromātisku izteiksmību. Moschofilero izcelsme ir Peloponesa un jo īpaši Mantinijas
plato. Šeit Moschofilero rada brīnumus, gan baltvīnus, gan dzirkstošos
baltvīnus. Eksplozīvs, pārsteidzošs un svaiguma pilns, Moschofilero pārņem
sajūtas, savā unikālajā veidā aizvedot eiforijas un prieka pasaulē, neatkarīgi
no tā, vai tas baudīts kā aperitīvs vai kā pavadonis izsmalcinātiem ēdieniem.
Skābums: augsts
Aromāti: rožu ziedlapiņas, citrusaugļu ziedi, apelsīnu miza, greipfrūts, laims
Ķermenis: viegli piesātināts - vidēji piesātināts
Nogatavināšanas potenciāls: 3-4 gadi, ieteicams baudīt jaunāku
Vīna stils: viegls, aromātisks, komplekss
Roditis
Roditis ir visplašāk Grieķijā audzētā balto vīnogu šķirne.
Tā ir arī pamats simtiem "pieticīgu" vai mazāk "pieticīgu"
ikdienas baltvīnu. Varbūt tieši šī iemesla dēļ šķirne bieži vien tiek
raksturota kā "pazemīga". Patiesībā Roditis nav gluži balta šķirne,
jo tās ogas ir sarkanīgas nokrāsas, un to nebūt nevar saukt par
"pazemīgu", jo, audzējot atbilstošos apstākļos, tā var radīt izcilus
un izteiksmīgus vīnus. Turklāt, ņemot vērā, ka tās vīni ir pieejami par
pieņemamu cenu, Roditis var tikt uzskatīta par labāko "cenas un
kvalitātes" attiecības šķirni Grieķijas vīna dārzos. Augstākās kvalitātes
Roditis vīni izceļas ar izteiktiem citrusu vai – atkarībā no reģiona –
minerāliem aromātiem, viegli līdz vidēji piesātinātu ķermeni un atsvaidzinošu
skābumu.
Skābums: vidējs - augsts
Aromāti: citrusaugļu ziedi, citrons, melone
Ķermenis: vidēji piesātināts
Nogatavināšanas potenciāls: 3-4 gadi, ieteicams baudīt jaunāku
Vīna stils: viegls, elegants, izmanto arī recīna vīna ražošanā
Sarkanās vīnogas
Xinomavro
Nosaukums Xinomavro ir cēlies no vārdiem xino (skābs) un
mavro (melns). Lai gan ogu miza nav īpaši tumša, Xinomavro pārsteidz ar savu
daudzpusību un unikālo raksturu, radot ilgstoši izturamus sarkanvīnus,
dinamiskus rozā vīnus, aromātiskus dzirkstošos vīnus un pat izsmalcinātus
saldos vīnus. Xinomavro ir saistīts ar noteiktiem reģioniem, piemēram,
Xinomavro-Naoussa un Xinomavro-Amynteo. Harizmātiskais Xinomavro pamatoti ieņem
augstāko vietu Grieķijas šķirņu hierarhijā. Tā unikālais raksturs un kvalitāte
sola sniegt neaizmirstamu baudījumu visiem īstiem vīna pazinējiem, pārliecinot
jau ar pirmo malku, ka viņi saskaras ar kaut ko īpašu un nozīmīgu. Xinomavro
būtību var atrast sarežģītajos un izteiksmīgajos aromātos ar sarkano ogu,
ziedu, tomātu, olīvu, kaltētu plūmju, tabakas un riekstu notīm, savukārt
izturēšana ozolkoka mucās piešķir smalkus garšvielu akcentus.
Skābums: augsts
Aromāti: meža ogas, skābie ķirši, olīvas, tomāti, kāposti
Ķermenis: vidēji piesātināts - piesātināts
Tanīni: augsti, spēcīgi
Nogatavināšanas potenciāls: vairāk kā 10 gadi, attīstās lēni (sēņu, tabakas lapu aromāti)
Vīna stils: askētisks, tanīniem bagāts, elegants, spēcīgs
Agiorgitiko
Agiorgitiko ir valdzinoša vīnogu šķirne, kas piesaista ar
eleganci, svaigumu, intensīviem aromātiem un garšām. Tā ir sarkanā vīnogu
šķirne, un bieži tiek dēvēta par “daudzpusīgu”, jo spēj radīt plaša spektra
stilu vīnus — no atsvaidzinošiem rozā vīniem līdz koncentrētiem saldajiem
vīniem. Tomēr visbiežāk sastopamie stili ir divi: svaigs, ozolkokā neizturēts
sarkanvīns, vai arī sarkanvīns, kas izturēts ozolkoka mucās vismaz vienu gadu.
Jauns Agiorgitiko ir vīns ar vidēji dziļu purpursarkanu krāsu, intensīviem
svaigu sarkano augļu aromātiem, vidēju skābumu un maigiem tanīniem. Vīni, kas
īslaicīgi izturēti ozolkoka mucās, var tikt nogatavināti pudelē piecus gadus,
apvienojot šķirnes sulīgo augļainumu ar svaigumu un daudzslāņainību. Vīni, kas
paredzēti ilgstošai nogatavināšanai pudelē, tiek izturēti ozolkoka mucās daudzus
mēnešus un tiem ir spēcīga tanīnu struktūra ar augstas kvalitātes,
nogatavinātiem tanīniem un dziļu krāsu, kamēr aromātiskais profils atklāj
koncentrētus un sarežģītus sarkano augļu, saldu garšvielu un šokolādes
aromātus. Agiorgitiko ir aizsargātās cilmes vietas Nemea, lielākā sarkanvīna
apelācija Grieķijā, vīnogu šķirne un arī tās kvalitātes līderis.
Skābums: vidējs - augsts
Aromāti: sarkanie augļi, ķirši, avenes, saldās garšvielas, kafija, šokolāde
Ķermenis: vidēji piesātināts - piesātināts
Tanīni: vidēji, maigi
Nogatavināšanas potenciāls: dzerams jauns, 3-4 gadi, 10+ gadi
Vīna stils: augļains, piesātināts, bagātīgs
Mandilaria
Mandilaria šūpulis ir Egejas jūras salas un Krēta. Nav
nejaušība, ka tieši šajos reģionos šī šķirne piedalās Peza, Archanes un Parosas
aizsargātās cilmes vietas sarkano vīnu ražošanā, kā arī ir pilnībā atbildīga
par Rodas aizsargātas cilmes vietas sarkanvīna ražošanu. Šajās salās, kur
vīnogulāji tiek pakļauti vējiem un saules karstumam, Mandilaria iegūst izcilas
īpašības: dziļi sarkanu krāsu, uz vīnogulājiem pilnībā nogatavojušos ogu un “gaļīgus”
(piemēram, ādas) aromātus, vidēju ķermeni ar izteiktiem, spēcīgiem tanīniem.
Mandilaria ir ar spēcīgu personību, un šī unikālā šķirne uz Grieķijas vīniem
atstāj savu neizdzēšamo nospiedumu, kas, vai nu izceļas, vai ir gandrīz
nemanāms, tomēr vienmēr atklāj šķirnes terroir identitāti. Pateicoties šķirnes
daudzpusīgajam raksturam, vīna cienītāji, kuri vēlas paplašināt savu aromātu un
garšu paleti, noteikti atradīs iemeslu nobaudīt Mandilaria.
Skābums: vidējs - augsts
Aromāti: augsnes, garšaugi
Ķermenis: vidēji piesātināts
Tanīni: augsti
Nogatavināšanas potenciāls: augsts, 5-10 gadi, vai pat ilgāk (tinte, garšaugi, garšvielas)
Vīna stils: tanīniem bagāts
Kotsifali
Kotsifali ir Krētas slaveno vīna dārzu raksturīgākā sarkano vīnogu
šķirne, kas definē šī reģiona sausā sarkanvīna stilu. Tā kā sarkanās vīnogas uz
salas ir daudz nozīmīgākas par baltajām, Kotsifali var uzskatīt par Krētas īsto
dvēseli. Viena pati Kotsifali šķirne rada vīnu ar zemas intensitātes krāsu,
intensīviem aromātiem, salīdzinoši augstu alkohola saturu un maigiem tanīniem
un skābumu. Šo iemeslu dēļ lielākā daļa Kotsifali tiek sajaukta ar citām
sarkanajām šķirnēm, piešķirot vīnam apaļumu un tanīnu eleganci, kamēr aromātiskā
izpausme ir pilna ar saldo ziedu, žāvētu tumšo augļu un kompleksām garšvielu
notīm. Kotsifali rada piesātināta un bagātīga stila vīnu tiem, kuriem patīk
sarkanvīni ar maigu, izlīdzinātu raksturu.
Skābums: zems
Aromāti: ķirši, kazenes
Ķermenis: vidējs
Tanīni: zemi
Nogatavināšanas potenciāls: 3-4 gadi, (izteikti garšaugi, garšvielas)
Vīna stils: viegls, maigs, augļains
Liatiko
Liatiko ir izcilākais vēstnesis ļoti individuālam un bieži
vien nepietiekami izprastam stilam, kas vienlaikus ir ārkārtīgi gards. Tā ir
sarkano vīnogu šķirne, kas spēj radīt izcilus sausos sarkanvīnus, taču tā
sasniedz savu virsotni saldajos vīnos. Tomēr, pretēji vairumam sarkano šķirņu,
ko izmanto stiprinātu saldo vīnu pagatavošanai, pievienojot alkoholu
fermentācijas procesā, Liatiko saldie vīni tiek gatavoti no saulē kaltētām
vīnogām. Liatiko vīniem ir samērā zema krāsas intensitāte, kas ir tuva granāta
krāsai. Liatiko vīns ir intensīvs, ar bagātīgām, nogatavojušos sarkano augļu un
saldo garšvielu notīm. Garšas ziņā tas ir piesātināts, ar augstu alkohola
saturu un maigiem tanīniem. Liatiko ir šķirne, kas laika gaitā brīnišķīgi attīstās
– sausie vīni prasa vismaz piecu gadu nogatavināšanu un var glabāties desmit
vai vairāk gadus.
Skābums: vidējs
Aromāti: nogatavojušies sarkanie augļi, saldās garšvielas
Ķermenis: vidēji piesātināts
Tanīni: zemi - vidēji, maigi
Nogatavināšanas potenciāls: dzerams jauns, 3-4 gadi, 10+ gadi (garšvielu un sarkano augļu ievārījuma notis)
Vīna stils: maigs, komplekss, bieži salds, arī sauss
Limniona
“Topošā Grieķijas vīna zvaigzne”. Nedrīkst sajaukt ar vīnogu
šķirni Lemnio! Limniona/Lemniona ir Grieķijas sarkano vīnogu šķirņu uzlecošā zvaigzne,
kas nākotnē spēlēs nozīmīgu lomu daudzos augstākās kvalitātes vīnos visā
Grieķijā. Šīs sarkanās šķirnes potenciālu augstas kvalitātes vīnu ražošanā
atklāja brīdī, kad bija palikuši tikai daži vīnogulāji. Pēc vairāku gadu
pētījumiem un eksperimentiem, kuros iesaistījās vairāki zinātnieki, audzētāji
un ražotāji, tika iegūti iespaidīgi rezultāti. Limniona vīnam ir ārkārtīgi
dziļa un koša purpursarkana krāsa. Aromātā tas ir bagāts, ļoti izteiksmīgs, ar
sarkano augļu, garšaugu, minerālu un garšvielu notīm. Garšā tas ir ar spēcīgu
struktūru, ar stingriem, bet ne agresīviem tanīniem. Alkohola saturs var būt
salīdzinoši augsts, lai gan reti pārsniedz 13,5%, un tas vienmēr ir labi
līdzsvarots ar izteiktu skābumu. Limniona ir viena no tām retajām sarkanajām
šķirnēm, kurā apvienojas izteiksmīgums, koncentrācija, skābums un garša,
neizvirzot priekšplānā smagnējumu. Tā ir piemērota cilvēkiem, kas meklē jaunas,
ambiciozas, bet tajā pašā laikā elegantas sarkanvīna šķirnes.
Skābums: vidējs - augsts
Aromāti: sarkanie augļi, garšaugi, zaļo augu notis, minerāli - augsnes
Ķermenis: vidēji piesātināts
Tanīni: vidēji
Nogatavināšanas potenciāls: 5-7 gadi
Vīna stils: augļains, spēcīgs, koncentrēts
Mavrodaphne
Aptuveni pirms 150 gadiem vācu izcelsmes vīndaris Gustavs
Klauss apmetās pie Patras pilsētas, kur viņš radīja pirmo saldo Mavrodaphne
vīnu. Viņš, iespējams, toreiz nevarēja paredzēt, ka viņa radītais vīns kļūs par
vienu no atpazīstamākajiem Grieķijas vīna produktiem. Tāpat viņš nevarēja
zināt, ka mūsdienās, papildus augstu novērtētajiem saldajiem vīniem, piemēram,
"Mavrodaphne of Patras" un "Mavrodaphne of Cephalonia," no
Mavrodaphne šķirnes tiks iegūti arī tikpat atzīti un ievērojami sausie vīni.
Lielākā daļa Mavrodaphne vīna dārzu atrodas Peloponesas pussalā, īpaši tās
ziemeļrietumu daļā. Līdz nesenam laikam šī šķirne tika izmantota gandrīz tikai
izcilu stiprināto deserta vīnu ražošanā, kā tas bija pieņemts arī Jonijas salā
Kefalonijā. Šīs šķirnes raksturīgā tumši melnā krāsa, intensīvie žāvētu plūmju
un rozīņu aromāti, augstais alkohola līmenis un vidējais skābums perfekti
atbilst saldo vīnu profilam. Mavrodaphne neapšaubāmi ir ievērojama Grieķijas
vīnogu šķirne.
Skābums: vidējs
Aromāti: ķirši, žāvētas plūmes, garšvielas, lauru lapas
Ķermenis: vidēji piesātināts - piesātināts
Tanīni: vidēji līdz augsti
Nogatavināšanas potenciāls: vairāk nekā 10 gadi, (šokolāde, kafija, žāvētas vīģes, karamelizēts cukurs, augļu kūka)
Vīna stils: galvenokārt salds, arī sauss, komplekss
Mavrotragano
Līdz nesenam laikam šī sarkano vīnogu šķirne ar melnām
("mavro") un kraukšķīgām ("tragano") ogām — tādējādi
nosaukums Mavrotragano — tika izmantota tikai Santorini saldo jaukto vīnu pagatavošanai
un bija gandrīz izzudusi. Mūsdienās tā ir viena no ļoti augstu vērtētām
šķirnēm, ko izmanto sausu sarkanvīnu ražošanai. Vīndariem bija jāstrādā, lai
izceltu šķirnes izsmalcinātos aromātus, kas atgādina augstas kvalitātes
Latīņamerikas kafiju, dūmus un saldus sarkanos augļus. Vīnkopjiem bija jācenšas
pieradināt šķirnes spēcīgos tanīnus, kas lieliski papildina šīs retās,
neparastās, minerālvielām bagātās šķirnes vīna garšu. Šī ir izcila šķirne ar
potenciālu piedāvāt unikālas pieredzes, kas spēj mainīt ierastos vīna paradumus
katram vīna baudītājam.
Skābums: vidējs
Aromāti: melnie augļi, garšvielas, ziedu notis, āda, minerālvielas
Ķermenis: piesātināts
Tanīni: augsti
Nogatavināšanas potenciāls: vairāk nekā 10 gadi
Vīna stils: izturēts ozolkoka mucās, nogatavināts
Mouhtaro
Mouhtaro ir ļoti reta vietējā sarkano vīnogu šķirne, kas nāk
no Grieķijas Centrālās daļas. Tā tiek audzēta tikai Askrā, pie Helikona kalna,
Tēbās, Grieķijas Centrālajā daļā.
Grieķijas vīna klasifikācija
- Vīns ar aizsargātu cilmes vietas nosaukumu, 33 apelācijas (attēlā)
- Vīns ar aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes vietas norādi, 120 apelācijas
- Reģionālais vīns
- Galda vīns
